11. In the SQ3R method of reading, the second R stands for ________
(A) recall (B) reset (C) repeat (D) respond
12. Factors affecting studying include all of the following except______
(A) dedication (B) concentration (C) gender (D) place of study
13. Strategies used for studying effectively include ______
(A) extraction of key points
(B) asking questions
(C) only A
(D) A & B
14. All except ________constitute major reading skills in intensive reading
(A) organization (B) skimming (C) scanning (D) speed reading
15. ________ is subject specific
(A) meaning
(B) extensive reading
(C) Intensive reading
(D) grammatical
16. _________ is an information reception technique.
(A) scanning (B) note-making (C) smiling (D) driving
17. ________dictionaries are for specific professions
(A) thesaurus (B) formal (C) specialized (D) general
18. The dictionary can be used for all of the following except_________
(A) spelling (B) pronunciation (C) building (D) word entry.
19. The ______ indicates the end of a complete statement.
(A) full stop (B) dash (C) colon (D) comma
20. The _______is used to show possession
(A) question mark (B)hyphen (C) apostrophe (D) colon
21. Another name for concord is ______
(A) ellipsis (B) brackets (C) mood (D) agreement
22. A ______ can contain one or more clauses
(A) phrase (B) sentence (C) word (D) morpheme
23. ________ are used as substitutes to nouns
(A) pronouns (B) adjective (C) prepositions (D) verbs
24. ________ verbs have receivers of actions
(A) auxiliary (B) finite (C) transitive (D) main
25. Non-finite verbs are in forms
(A) two (B) six (C) four (D) three
26. There are _____ major types of conjunctions.
(A) seven (B) three (C) five (D) two
27. ________ conjunction connects equal words, phrases or clauses.
(A) co-ordinating (B) exclamative (C) subordinating (D) separating
28. Words or sounds used for exclamation are called ______
(A) adverbials (B) interjections (C) gerunds (D) nouns
29. ________ are used to mark the beginning of a sentence
(A) semi-colons (B) brackets (C) capital letters (D) commas
30. Adjectives are also called ______ words
(A) Joining (B) doing (C) naming (D) describing.

ANSWERS
1. C 16. B
2. A 17. C
3. B 18. C
4. D 19. A
5. D 20. C
6. A 21. D
7. B 22. B
8. D 23. A
9. B 24. C
10. B 25. D
11. A 26. B
12 C. 27.. A
13. D 28. B
14. A 29. C
15. C 30. D

UNIVERSITY OF ILORIN, ILORIN
GENERAL STUDIES DIVISION
USE OF ENGLISH GNS 111
Select the best option for question 1 to 10.
1. He pressed on until he found his uncle, ______he found after questioning hundred s of people.
(A) who (B) whom (C) that who (D) for who.
2. She is one of those persons who _____never wrong.
(A) Is (B) are being (C) be (D) are
3. That belt isn’t ____ is it?
(A) of you (B) your’s (C) of yours (d) yours
4. Would you like to take – bananas with you to eat with your lunch?
(A) a little (B) a few (C) a small (D) few
5. If I _______you. I would not give him so much money
(A) have (B) am (C) was (D) were
6. I prefer coffee _______ tea
(A) than (B) better than (C) by (D) to
7. We drank ______coffee ______tea.
(A) not only …… but
(B) not only ……. But also
(C) not …….. but
(D) not …….. but
8. In “Jospark teaches English”, Jospark is a ________ noun
(A) common (B) mass (C) proper (D) common
9. The sentence “What about it ?” is________
(A) Imperative (B) interrogative (C) declarative (D) exclamatory
10. Three ______quarters of the hostel _____been painted green
(A) will have (B) has (C) have (D) had

From the words letter A to D, choose the word that has the same sound)s) as the one represented by the letter(s) underlined.
Given (A) (B) (C) (D)
11. Kites last breeze sing looks
12. Impressed moved wicked tall kite
13. Dirt warm cart wet girl
14. Rough fight bought dough love
15. Plait pace cat race gate
Select the most suitable option relevant to quest 16-25.
16. The available definitions of language emphasis it ______function
(A) communicative (B) interactive (C) transactional (D) visual
17. Which of the following factors does not affect study skills?
(A) examination invigilator
(B) study venue
(C) study time
(D) underlining
18. Composition and comprehension skills are required in ______
(A) outlining (B) essay (C) letter (D) summary writing
19. What is used to describe rise and fall in pitch of utterances?
(A) syllable (B) stress (C) intonation (D) rhythm
20. The use of the sound /e/ instead of /eI/ is an instance of ______
(A) hypercorrection
(B) re-interpretation of sound
(C) under-differentiation
(D) sound substitution
21. The form of language used by an individual is known as _____
(A) socialet (B) dialet (C) idiolect (D) register

22. The underlined parts of the sentence, “We were impatient to start the engine is an instance of ______phrase
(A) Infinitive (B) participle (C) gerun (D) prepositional
23. The use of electronic media and information and communication technologies in the school system is known as _______
(A) CALL (B) ICT (C) EMIS (D) E-learning
24. Another concept of selective reading is ________
(A) scanning (B) skimming (C) glancing (D) perusing
25. ______Skill is less emphasized in GNS 111
(A) writing (B) speaking (C) listening (D) reading
In each of questions 26 to 30, fill each gap with most appropriate option from the list following the gap.
26. Baba and ______participated in the tournament
(A) him (B) his (C) he (D) he’s
27. He keeps his______ clean always.
(A) surroundings
(B) surrounding
(C) premise
(D) environment
28. Some of the food _______spoilt
(A) Is (B) are (C) were (D) have
29. The fact that language can be broken up into units and smaller units
of language make up larger ones makes it _______
(A) systematic (B) rule-governed (C) structured (D) dynamic
30. The punctuation mark is used to separate alternative word or phrases
Is known as ______.
(A) ellipses (B) oblique (C) parenthesis (D) apostrophe

ANSWERS
1. B 16. A
2. D 17. A
3. D 18. A
4. B 19. C
5. D 20. D
6. D 21. C
7. B 22. A
8. C 23. D
9. B 24. B
10. B 25. A
11. D 26. C
12. C 27. A
13. D 28. A
14. A 29. C
15. B 30. B

Choose the correct answer or the option that best completes the following sentences.
1. The word “internalization” has how many morphemes”
(A) four (B) five (C) six (D) seven
2. It is high time the students ____ the class.
(A) leave (B) left (C) have to leave (D) do leave
3. Amaka Igwe film production, in conjunction with corporate pictures,
______ “The New Dawn”.
(A) present (B) presents (C) do present (D) is presenting
4. The suspect ______ when the DPO entered the office.
(A) has been questioned
(B) have been questions
(C) was being questioned
(D) Is being questions
5. The young man is an expert ______ Mechanical Engineering.
6. The students were advised to look _______ difficult words in the dictionary
(A) at (B) in (C) of (D) with
6. The student _______ before the principal arrived.
(A) has to be punished
(B) has been punished
(C) have been punished
(D) had been punished
7. Mr. Ayinla always tells people to know their religious_______
(A) believe (B) believing (C) beliefs (D) belief
8. The two students did snot appear before the _______panel to look into their demands
(A) five man (B) five-man (C) five men (D) five-men

9. The president’s speech ______ at 9.p.m. yesterday.
(A) Is broadcast
(B) has been broadcast
(C) were broadcast
(D) was broadcast
10. The young manager has caused his bank to ______millions of naira
(A) lost (B) loss (C) lose (D) loose
12 ________ has been circulated that the workers are planning to go on industrial strike.
(A) an information
(B) Informations
(C) the information
(D) some informations
13 Since their quarrel, the two ladies have not been speaking _________
(A) one to the other
(B) to themselves
(C) to each other
(D) to each another
14. One of the robbers who snatched the minister’s car ________has been
Arrested by the police.
(A) has (B) have (C) had (D) was
15. Neither the commissioners not the governor _______ present at the
political rally yesterday.
(A) was (B) were (C) is (D) are
16. The day Ade lost his beloved father was the _____day of his life.
(A) sad (B) sadder (C) saddest (D) more saddest
17. The students ______ politics when the lecturer entered the lecture room
(A) are discussing
(B) were discussing about
(C) are discussing on
(D) were discussing

18. ______ were sent out of the class by the teacher
(A) I and Ade
(B) Ade and me
(C) Ade and I
(D) myself and Ade
19. The pastor addressed his ______in a sonorous voice
(A) audience (B) masses (C) spectators (D) congregation
20. The executive committee meeting was _______ till the next morning
(A) postponed (B) proscribed (C) delayed (D) adjourned
21. The man said he has never ______ in his life.
(A) being so (B) so being (C) been so (D) so been
22. The Vice-chancellor with all the deputy Vice-chancellors ________
the new site every week.
(A) visited (B) visits (C) visit (D) visiting
23. Olu says he is better at Mathematics _________
(A) as me (B) than I am (C) as I am (D) with me
24. “Ladies and gentlemen, let us come together to know _____
better”
(A) each other (B) one another (C) us (D) ourselves
25. The new group is committed to _____ for international peace.
(A) work (B) worked (C) working (D) be working
26. The governor _______ graduated from one of the best universities.
(A) would have (B) must have (C) shall have (D) will have.
27. The health workers’ strike was _____ as a result of the new minister’s
Intervention.
(A) called back (B) called in (C) called off (D) called up.
28. The principal as well as the teachers ______the students every Monday.
(A) address (B) addresses (C) addressed (D) are addressing
29. The civil servants in the country are not likely ______promoted until next year.
(A) to be (B) to have been (C) to have (D) to being.
30. When he visited the country last year, we asked him if he _____
pounded yam as lunch.
(A) want (B) wants (C) wanted (D) will has

ANSWERS
1. B 16. C
2. B 17. D
3. B 18. C
4. C 19. D
5. B 20. D
6. D 21. C
7. D 22. B
8. C 23. B
9. B 24. B
10. D 25. C
11. C 26. B
12. C 27. C
13. C 28. B
14. A 29. A
15 A. 30. C

1. The first level or stage of reading is ________.
(A) studying (B) skimming (C) normal reading (D) scanning
2. The smallest meaning-bearing unit of a language is _________.
(A) sentence (B) morpheme (C) phrase (D) word
3. “James will man the team”. As used in the sentence, the word “man”
Is a/an _________.
(A) adjective (B) adverb (C) noun (D) verb
4. The expression: “He had been stealing for long before he was caught this
afternoon” is in _______ tense.
(A) past (B) simple past (C) past perfect (D) past perfect progressive
5. The old man, as well as his children, _______ being interrogated by the police.
(A) has (B) have (C) are (D) is
6. Neither the boys nor the girl ______ responsible for breaking the glass yesterday.
(A) Is (B) was (C) were (D) are
7. “Modifier, headword and qualifier (mhq) is the structure of a/an ________
phrase.
(A) noun (B) adjectival (C) adverbial (D) prepositional
8. Honesty, etc._________ what every politician should possess.
(A) are (B) is (C) shall be (D) none of the above.
9. The relation of lexical items along the horizontal axis is known
as ________ relations.
(A) syntagmatic (B) syntactic (C) paradigmatic (D) lexical
10. A group of related words without a finite verb, functioning as a particular
word class is called _______.
(A) Clause (B) sentence (C) pre-modifier (D) phrase
11. A morpheme that is parasitic in nature is ______ morpheme.
(A) bound (B) free (C) derivational (D) inflectional
12. The ________ is the largest unit on the grammatical rankscale.
(A) clause (B) phrase (C) morpheme (D) sentence
13. The language used in a particular field, discipline or profession is
called________.
(A) idiom (B) register (C) phrasal (D) connotation
14. A bound morpheme that changes the word class of the free morpheme to which it is added is called a/an_________ morpheme.
(A) directional (B) derivational (C) inflectional (D) instructional

16. One of the factors determining the choice of register is the ________
of discourse.
(A) mode (B) modal (C) modality (D) modification
17. ‘Un__’ in the word “unconditional” is a/an ________.
(A) suffix (B) prefix (C) infixation (D) affixation
18. If I had got a ticket, I ______travelled since yesterday.
(A) would have (B) will (C) should (D) shall
19. The man whose son won an award has arrived. The underlined part of the sentence is a/an _______clause.
(A) adverbial (B) prepositional (C) adjectival (D) noun
20. I will marry you when I’m rich. The underlined part of the sentence is an adverbial clause of ________.
(A) reason (B) degree (C) time (D) place
21. The prize was won by John and ______.
(A) I (B) me (C) myself (D we
22. Each of the medical students ______expected here later.
(A) Is (B) are (C) was (D) were
23. Both Jonathan and ______must rule in 2015.
(A) me (B) myself (C) I (D) us
24. “Will have been dancing” is an example of _______ phrase.
(A) noun (B) verb (C) adjectival (D) adverbial
25. “Was dancing” can be a good example of _______ tense.
(A) past
(B) past perfect
(C) past perfect continuous
(D) Past continuous
26. “Had been dancing” can be a good example of _______tense.
(A) past
(B) past perfect
(C) past perfect continuous
(D) past continuous
27. The _______is the most mobile element in a sentence.
(A) subject (B) predicate (C) complement (D) adjunct
28. I, as well as members of my cabinet _____ here to rejoice with you now.
(A) am (B) are (C) is (D) have
29. The role or power relations between participants in a discussion are known as the ______ of discourse.
(A) mode (B) tenor (C) field (D) modality
30. Four house _______ too much for this exam.
(A) Is (B) are (C) have been (D) were

ANSWERS
1. D 16. A
2 B 17. B
3. D 18. A
4. D 19. C
5. D 20. C
6. B 21. B
7 A 22. A
8. B 23. C
9. C 24. B
10. D 25. D
11. A 26. C
12. D 27. D
13. B 28. A
14. B 29. B
15. A 30. A

1. It was ______ who saw it.
(A) you and me (B) you and I (C) I and you (D) you and me.
2. It was ______ who need to be considered.
(A) them (B) they (C) their (D) theirs
3. He wanted you and _______
(A) he (B) I (C) me (D) they
4. Either Joy or you _______wanted.
(A) Is wanting (B) is (C) was (D) are
5. The twins hugged ______when they met.
(A) themselves
(B) theirselves
(C) each other
(D) one another
6. Three quarters of the Chemistry laboratory _______
painted last week.
(A) Is (B) are (C) was (D) were
7. Knowledge Biology as well as Chemistry ________
equired in the Pharmaceutical Company.
(A) Is (B) are (C) will being (D) were
8. Everybody in the class ________ happy.
(A)is (B) were (C) are to be (D) are
9. The little baby was abandoned by _______mother.
(A) her (B) its (C) his (D) their
10. For one to be successful in life ________ should be
diligent.
(A) He (B) she (C) their (D) one
11. “I _______ be able to answer the question” the candidate said candidly.
(A) might (B) must (C) shall (D) will
12. Bread and Butter _______ good for a growing child.
(A) are (B) is (C) were (D) has
13. When we leave later this month, we _______ spent four years in the university.
(A) could have
(B) ought to have
(C) will have
(D) would have
14. Ahmed is one of the boys who always ________well in mathematics.
(A) do (B)does (C) doing (D) did
15. ‘He came but did not see her because she wasn’t around.’ The above sentence is an example of a ______
sentence.
(A) simple (B) compound (C) complex (D) compound complex
18. Factors affecting effective study habit do not include___.
(A) venue and time (B)lack of concentration and motivation (C) lack of laptop and textbooks (D) negative attitude towards learning
19. One of the following is not among study skills strategies.
(A) paraphrasing strategy
(B) Information integration
(C) effective use of professional dictionary
(D) note-making strategy
20. A good dictionary aids a reader by providing useful information about a language which includes all except_______.
(A) word usage
(B) meaning of words
(C) secret of words
(D) phonological information
21. An extensive reading is meant.
(A) to get complete information in a passage
(B) to gain general insights from the material being read
(C) to gain a detailed knowledge in a passage
(D) to scan through a passage.
22. Skimming involves________.
(A) scanning through a passage
(B) glancing through a passage
(C) reading a passage critically
(D) note-taking
23. ______entails suggestion of additional information beyond what is stated in a passage.
(A) critical reading
(B) referential reading
(C) creative reading
(D) literal reading
24. An interrogative sentence ends in ________.
(A) a full stop
(B) an exclamation
(C) a question mark
(D) semi-colon
25. A group of words without a finite verb can be referred
to as ________.
(A) a phrase
(B) a clause
(C) a subordinate clause
(D) a simple sentence
26. _______ is the first stage or level of reading.
(A) critical reading
(B) studying
(C) scanning
(D) skimming
27. Whereas _______ is the smallest grammatical unit _______ is the largest grammatical unit in the structure/rank of English grammar.
(A) word /sentence
(B) morpheme / sentence
(C) phrase /paragraph
(D) subordinate / independent clause.
28. Language of a specific discipline can be referred to as _______ .
(A) professional language
(B) official language
(C) register
(D) slang
29. Hamlet is the prince of Denmark in William Shakespeare’s Hamlet. The underlined expression is an example of _______.
(A) subject (B) object (C) adjunct (D) complement
30 A main clause may be called_______.
(A) a subordinate clause
(B) a noun phrase
(C) a sentence
(D) a dependent clause.

ANSWERS
1. B 16. C
2. B 17. A
3. C 18. C
4. D 19. C
5. C 20. C
6. C 21. B
7. A 22. A
8. A 23. B
9. B 24. C
10. D 25. A
11. D 26. D
12. B 27. B
13. D 28. C
14. A 29. D
15. D 30. B